Aile Danışmanlığı Nedir ?
Aile içinde yaşanan sorunlar, aile içindeki bireylerin birbirinden uzaklaşması, iletişim problemleri yaşamaları, birbirlerine kızgın veya kırgın olmaları, aile içinde anlaşılmadıklarını ve değer görmediklerini hissetmeleri gibi pekçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Aile içi sorunların uzun süre görmezden gelinmesi aile içi gerginliklere sebep olur ve bireyleri birbirinden uzaklaştırabilir.
Aile anlaşmazlıkları bazen karı koca arasında, bazen ise baba ile çocuklar arasında olabilmektedir. Özellikle çocukların büyümesi ile aile içinde dengeler değişmekte, anne babalar ve çocuklar arasında soğukluklar veya tartışmalar yaşanabilmektedir. İflaslar, büyük kayıplar veya kazalar da aile dinamiklerini etkilemektedir. Aile bireylerinden birinin kumar, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması, aileyi yıpratan bir süreçtir ve diğer fertlerin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Aile içindeki mutsuzluklar, bireylerin iş- okul hayatına ve sosyal hayatına da büyük oranda yansımaktadır.
Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve sorun yaratan konularla ilgili uzman aile danışmanları veya psikologlarımız ile birlikte çözüm yolları bulması, her ferdin kendi sorumluluğunu alması ve ihtiyaçlarını ortaya koyması üzerine kuruludur.
Aile danışanlığı, çiftler arasındaki ilişkileri, ebeveynler ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenlemede fayda sağlarken, büyük aile fertleri ile dengeyi bulmakta da yardımcı olmaktadır. Danışmanlık hizmeti almak istediğiniz konuya göre, ailenizin ihtiyaçları netleştirilerek gerektiğinde anne, baba, çocuk ve ailenin diğer fertleri aynı görüşmede bir arada görülebilir veya bireyler ikişerli veya yalnız olarak danışmanlığa devam edebilirler.
Kimler Aile Terapisi Almalıdır ?
Evliliğinde problem yaşayan çiftlere aile terapisi tavsiye edilmektedir. Çiftlerin ilişki dinamiklerini ayarlayamaması, partnerlerin birbirine duyduğu cinsel isteksizlik vb problemler çiftleri evlilik yada çift terapisine götüren sebeplerdir. Bunun yanında çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumluluklarla beraber ilişkide yaşanan dengesizlik gibi nedenlerden dolayı da insanlar aile terapisine başvurmaktadır.
Aile Danışmanı Ne İş Yapar?
Aile danışmanı, aile üyeleri arasında oluşan sorunların, aileyi etkileyişi üzerinde durarak gerekirse çatıyı oluşturan herkesin katılımıyla çözümler arayan uzman kişilerdir. Var olan sorunlara bütüncül bakış açısıyla yaklaşarak; roller, kurallar ya da problem çözme gibi yetilerin kazandırılmasını amaçlar. Danışmanlık süreci boyunca, yapılan psikoterapilerde aile bireylerine çeşitli testler uygulanır ve sonuçları değerlendirilir. Sorunlar belirlendikten sonra kişilerin algısı ve farkındalığına göre ortalama 5-10 seans süren danışmanlık hizmetleri verilir. Sonuçta her bir bireye sağlıklı bir ruh hali kazandırılarak aile çatısı altında huzurlu bir şekilde yaşama becerisi kazandırılır.
Aile sorunları önemli olduğu için aile danışmanlığı alacağınız kişinin bu konuda uzman olmasına önem vermeniz gerekir. Konuyla ilgili yüksek lisans yapmasına ya da aile danışmanlığı alanında özel eğitimler sonucunda belgelerinin olmasına dikkat etmenizde fayda var.
İlişki ve evliliklerin temelinde saygı, sevgi, güven, arzu, kişilerin birbirlerinde hazzı yakalayabilmesi, karşılıklı kabulü ve bunların hepsini bir denge üzerinde yürütmesi en önemli faktörlerindendir. Çiftlerin veya eşlerin karşılıklı olarak birçok duyguyu beklemesi, kişilerden birinin bazı zamanlarda bunları karşılayamaması ilişkileri zedeleyebilmektedir. Farklı fizyolojik ve psikolojik temel yapıya sahip kadın ve erkek ilişkilerinde çoğu zaman sorun yaşanabilmektedir. Kültürel ve sosyal faktörlerinde buna eklenmesiyle ilişkiler çıkmaza girebilir ve çatışmalar başlayabilir.
Aile danışmanlarının çalışma alanları nelerdir ?
- Aile Çatışmaları
- İlişkisel temel ihtiyaçlar
- Çiftlerin iletişim problemleri
- Ailede Sorun Çözme yolları
- Aldatma ve Aldatılma (Sadakatsizlik)
- Boşanma Süreci ve Çocuk
- Boşanma ve Boşanma Sonrası Psikolojik Destek
- Çiftlerde Uzlaşma Problemi
- Evliliğe Hazırlık
- Evlilik Öncesi ve Sonrası Çift Danışmanlığı
- Evlilikte İletişim Sorunları
- İş – Özel Hayat Arasındaki