Haftaiçi+Cts. : 09.30 / 18.00

Oyun Terapisi Nedir ?

Oyun terapisi, oyuncakları ve çeşitli oyunları kullanarak çocukların ihtiyaç duydukları durumları ifade etmelerini sağlayan bir terapi türüdür. Bu terapi, oyun terapisi üzerine eğitim almış olan terapistler aracılığıyla verilir. Bu terapi sırasında çocukların duygu durumlarını ifade edebilecekleri birtakım oyuncaklar kullanılır ve bu oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini daha iyi ifade etmeleri sağlanır.

Oyun terapisi yaş aralığı nedir ?

Oyun terapisi için en uygun olan yaş aralığı 3-12 yaş aralığıdır. Oyun terapisinde oyun seçimi bazı durumlarda çocuktayken bazı durumlarda terapistin yönlendirdiği oyunların seçimi de mümkündür. Bu da oyun terapistinin çocuğun durumu karşısında uygulayacağı yönteme bağlı olarak değişebilmektedir.

Oyun terapisi hangi sorunlara çözüm arar ?

Oyun terapisinin yardımıyla çocuklarda yaşanan pek çok sorun ortadan kaldırılabilir. Terapi yardımıyla çözülen sorunlar arasında şunlar yer alır; saldırganlık, öfke, çekingenlik, özgüven sorunu, depresyon, boşanma, taciz, okul sorunları, ölüm, tuvalet problemleri, şiddet, cinsellik ve kardeş kıskançlığı gibi sorunlardır.

Oyun terapisi günlük oyundan farklı mıdır ?

Oyunun ortaya çıkışı, belki de insanlık tarihi ile başlarken, oyunun terapi olarak kullanılması 1900’lü yıllardan itibaren başlamıştır. Çocuklar için oyun otomatik, eğlenceli, dış ödüllere bağlı olmayan gönüllülük esasına dayanan bir eylemdir. Oyun terapisi; oyun terapisti, oyun terapi odası ve oyun terapisine özgü oyuncaklar ile sağlanır. Çocuğun oyunu, her zaman aynıdır ancak oyun terapisinde, uzman terapistçe anlamlandırılır, iyileştirici özelliği vurgulanır ve ortaya çıkarılır. Çocuğun oyunda oluşturduğu sembolik anlatımlar oyun terapisti tarafından anlaşılır. Oyun terapisti, çocuğun kurduğu oyundan yola çıkarak çocuğun iç dünyasını ifade etmesine olanak sağlar. Çocukların günlük oynadıkları oyunlar, oyun terapi seansında oynadıkları oyundan içerik olarak farklı olmasalar bile işlevsel olarak farklıdır. Dolayısıyla oyun terapisi, günlük oynanan oyundan farklıdır.

Neden Oyun Terapisi?

Yetişkinler nasıl psikoterapi sürecinde duygu ve düşüncelerini ifade edebilme imkanı buluyorsa, çocuklar için de duygu ve ihtiyaçların ifade edilmesi oyun aracılığıyla olmaktadır. Oyun terapisi, çocukların bazı duygu ve deneyimleri yaşamasına fırsat sağlar. Bu süreçte terapist çocuğun iç dünyasını, yaşantılarını ve duygularını anlama imkanı bulur. Örneğin çocuk terapiste karşı saldırgan davranışlar sergileyebilir, bir silahla onu öldürmek isteyebilir, oyun terapisi süreci çocuğa öncelikle birinci elden bu saldırgan duygularını yaşama ve boşalma şansı verir. Çocuk için bu duyguların kontrolünü sağlama, aynı zamanda uygun terapötik sınırların konmasıyla, kendini kontrol etme becerisi de geliştirmektedir.

Terapist, çocuğun en iyi şekilde büyümesi ve gelişmesi için gerekli oyun materyallerini kullanır. Oyun boyunca kendisini tümüyle ifade edip, kişiliğini (duygu, düşünce, davranış, deneyim) keşfedebileceği güvenli bir ilişki ortamının ve çocuğun doğal iletişim çevresinin kurulmasını sağlar.

-Özellikle küçük çocuklarda gelişimsel olarak sözcük dağarcığı yeterli değildir.

-Doğaları gereği çocuklar hareketlidir. Bu nedenle 45 dakikalık bir seans süresi boyunca hareketsiz kalmakta zorlanırlar. Oyun terapi yaklaşımları çocukların hareket etme özgürlüklerini kısıtlamaz

-Çocuklar, onlar için eğlenceli olmayan etkinliklerden kolayca sıkılabilirler, eğlendikleri etkinlikleri ise sürdürmek isterler. Oyun terapisi çocukların eğlendiği etkinlikleri barındırır. Terapinin devamlılığı açısından da oyun terapisi çocuklar için uygundur.

Oyun Terapisi Çocuğa Neler Kazandırır?

  • Oyun terapisi çocukların;
  • Duygularını daha iyi tanımalarını ve anlamalarını,
  • İhtiyaçlarının karşılanması için, duygularını uygun yollarla ifade edebilmeyi,
  • Problem çözme becerilerinin gelişmesini,
  • Problemli davranışlarının azalmasını,
  • İçsel çatışmalarını çözmeleri,
  • Kendilerini ifade etmelerini ve seslerini duyurmaları,
  • Özgüvenlerinin artması,
  • Öz kontrollerinin gelişmesini sağlar.